Курортът Свети Константин и Eлена е разположен е на 8

...
 Курортът Свети Константин и Eлена е разположен е на 8
Коментари Харесай

Свети Константин и Eлена - най-старият черноморски курорт у нас

 Курортът Свети Константин и Eлена е ситуиран е на 8 км северно от град Варна, измежду удивително красива естествена околност. Теренът му съставлява естествена тераса над морето с височина към 10 - 15 м. Целият комплекс е затрупан с многогодишна широколистна гора, която доближава съвсем до брега. Плажната линия е с дължина повече от 3 км. Това е курортът " Св. Св. Константин и Елена ". Той разполага с 55 хотела и база от над 9 000 кревати.

 Историята на най-стария Черноморски курорт у нас стартира от манастира " Св. св. Константин и Елена ". Предполага се, че тогавашната огромна монашеска обител съществува от 18-ти век. Днес от нея е останала единствено църквата. До средата на 20-ти век, в нея се е пазела чудотворна икона на Св.Св Константин и Елена. 


 Манастирът е единственият на Балканите, в който се съхраняват Свети Мощи на Свети великомъченик Валентин от град Терни Италия. В него се намира и единственото аязмо със светена вода, която извира естествено под Светия Престол в олтара на храма. Там се води и летописна книга с чудеса за излекувани заболели хора, които са към четиридесет случая единствено за две години.

 По време на руско-турската война /1828-1929 г/, построеният в гъста гора манастир е опустошен. Няколко години по-късно, двама йеромонаси - Теодосий и Агапий Кантарджиеви, стартират неговото възнобновяване. С помощта на локалното население, съумяват да трансфорат част от непроходната гора в обработваема земя, която е дарена на манастира.

 След гибелта на двамата братя, техен заместител станал Константин Дъновски. Той бил прочут с това, че е направил първото свещенодействие в църквата  " Св.Архангел Михаил ". Въпреки че манастирът бил под ведомството на Гръцката патриаршия, богослуженията се правили на черковнославянски език. След основаването на Българската екзархия, манастирът и прилежащите му земи са присвоени от Варненска гръцка община. През 1897 година те били предадени на Варненска градска община. Още същата година, тя стартира последователно застрояване на местността към манастира, давайки основите на курорта  " Св.Св. Константин и Елена "!

 Любопитно е, че в курорта е открита първата гроздолечебна станция. Такива пораждат в Европа още в средата на 19-ти век, само че в България това е оригиналност. Гроздето оказва удобното влияние при белодробни, бъбречни, чернодробни болести, заболявания на обмяната на веществата, изключително при подагра. Ефектът от гроздолечението се усилва доста при съществуването на морски климат. Освен в лековит аспект плодът може да се ползва и профилактично като част от здравословното хранене и здравословния метод на живот.

 В началото на 30-те години на предишния век концепцията за съчетаване на морелечението с гроздолечението към този момент е узряла. Тогава стартира градежът на първата почивна и гроздолечебна станция в морското летовище Св. Константин. Тя разполага със 140 стаи с аспект към морето. Разположена е в луксозна зеленина, наоколо до прелестна плажна линия. В началото летовниците най-често са били българи, чехи и поляци.

 Важно е да отбележим, че гроздолечението се ползва по лекарско наставление. Започва се с половин кг грозде първите дни, с цел да се стигне до 2 - 3 кг във втората и третата седмица. При изпращането на летовниците се сервира пакет грозде и прелестен спомен от летовището Св. Константин. Гроздолечебницата просъществува до Втората международна война. В момента има създадена стратегия, наречена морелечение и гроздолечение, която да се предлага в хотелите като детайл на здравословното хранене и метод на живот. Освен това нашето българско грозде има доста по-ценни качества в съпоставяне с вносните сортове. 


 В последните години науката откри изключително скъпи профилактично-възстановителни съставки в гроздето, което предизвика бум в тяхното приложение в курортите на Европа. От семките на гроздето се получава гроздово масло, което е оскъдно на холестерин и по своите предпазно-хранителни качества надвишава зехтина. Червеното грозде е богато на кварцетин, който е противораково средство, потискащо злокачествените кафези, преди да са се образували тумори. То съдържа и биофлавоноиди, проантоцианидини, антиоксиданти. 

 Днес курортният комплекс е желан, освен поради прелестните плажове, само че и поради минералната вода. Тя извира от 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слабоминерализирани и извират от дълбочина от 1800 до 2050 метра подземен с общ дебит 175 л/сек. Един от изворите се влива непосредствено в морето и е топъл, което го прави много посещаван съвсем целогодишно. Температурата на водата е сред 40 и 60 градуса.

 Много туристи идват тук, тъй като водата лекува сърдечно-съдови болести, а в композиция с климата въздействието й става още по-силно. Много добре се повлияват и заболявания на ендокринната система - диабет, затлъстяване, подагра и други, болести на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система. Курортът е прочут също като най-подходящото място за възстановяване и рехабилитация. През летните месеци пък се лекуват доста болести на горните дихателни пътища и някои хронични кожни инфекции като псориазис, за който към момента в медицината лек няма. Комбинацията на минералната вода и климата оказва удобно въздействие върху цялостното положение на организма, укрепва имунитета и помага за съкращаване на напрежението и изтощеност.

 К.К. „ Св. св. Константин и Елена " разполага с богато разнообразие от балнео, спа и медицински центрове, които могат да задоволят все по-нарастващите условия на загрижени за своето здраве хора. Мощните естествени естествени факторикато: климат, ултравиолетова радиация, вода богата на соли и микроелементи, водорасли, лечебна тиня могат да подаряват здраве и красотапрез цялата година. Това неповторимо комбиниране подсигурява дълготрайни резултати във възобновяване и предварителната защита на човешкото здраве.

 Освен с опциите за здравен туризъм, " Св. Св. Константин и Елена " впечатлява с финия си пясък и мек климат. Плажовете са открити от месец май до октомври и оферират разнообразни благоприятни условия за развлечения като: водни ски, сърф, джетове, слънчеви бани и приятни разходки. В курорта има още: тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни и яхтени пристанища. 

 Баровете, заведенията за хранене и клубовете на някои от хотелите, разпръснати по плажа и из целия курорт, оферират многообразие от национални ястия и кулинарни деликатеси за всеки усет. Уникалното комбиниране на парка, златните плажове и минералните извори в к.к. " Св. Св. Константин и Елена ", ви дава опция да се насладите на една незабравима отмора и да се заредите с въодушевление!

 Близо 110 годишният курорт е отлична дестинация за дейно лекуване, отдих и възобновяване, за което способстват добре построената материална база и услугите на европейско равнище!

Инфо: www.peika.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР